home

UVM Architectural and Engineering Services

Completed Projects

440 College Street

Colchester Research FacilitySouth view of 438 College Street

Please click on the certificate for a larger view

Images:

Colchester Research Facility Renovations

Schedule: Completed in 2007
Project Manager: Brian Haas
Architect: Wiemann Lamphere Architects
Construction Manager: Engelberth Construction

The project consisted of renovation to 35,000 gsf of office and laboratory space at an existing facility owned by The University of Vermont.  Work included extensive revision to the HVAC and electrical systems, reconfiguration of laboratories and offices, improvements to most floor and ceiling finishes and also included reconditioning and preservation of the existing waterfall and planter that is now home to live water plants.

The Colchester Research Facility Renovation has successfully achieved a SILVER Level of Certification in Leadership in Energy and Environmental Design (LEED) established by the U.S. Green Building Council.

LEED facts and energy saving features include:

  • The project has reduced potable water usage by over 41%.
  • Lighting power usage was reduced by over 35% through the use of efficient fixtures and lighting control equipment.
  • Products used in renovation of this building were demonstrated to contain at least 10% recycled materials.
  • Products used in renovation of this building were demonstrated to contain at least 32% locally sourced materials (manufactured within 500 miles of the project location).
  • Wood based building materials used in this renovation were demonstrated to contain at least 76% materials that were harvested from FSC certified forests.
  • This renovated building meets the minimum requirements of ASHRAE 61.1-2004 and has been demonstrated to provide outside air ventilation that exceeds the minimum requirements by 30% in order to maintain a healthy interior environment for occupants.
  • Prior to occupancy the renovated spaces were flushed with 14,000 cubic feet of fresh air per square foot of occupied space to remove any residual solvents and odors remaining after construction.
  • Fume hoods purchased and installed in the research laboratories are designed and verified to reduce the amount of air needed to keep operators safe during research procedures. 
  • Low emitting materials were used for adhesives, sealants, paints, coatings, and furniture to promote healthy work spaces for occupants.

Last modified February 23 2011 09:55 AM

Contact UVM © 2014 The University of Vermont - Burlington, VT 05405 - (802) 656-3131