University of Vermont

UVM Architectural and Engineering Services

Completed Projects

North view of Wilks Hall

North view of Wing/DavisWilksSouth view of 438 College Street

Please click on the certificate for a larger view

Images:

Wing/Davis/Wilks Renovations

Schedule: Completed August 2006
Project Manager: Darina Mernicky
Project Architect: Smith Alvarez Sienkiewycz Architects

The renovation of the Wing/Davis/Wilks Residence Complex on the Redstone Campus included renovations to the three buildings and commons area totaling approximately 127,000 gsf that comprise this facility. Wing, Davis and Wilks halls house 470 students in 244 single, double and triple rooms (primarily doubles). Wilks is home to the live music floor which is an opportunity for students who share an interest in either playing or appreciating live music to live in the same community. The anticipated scope of work included roof, window, and door (interior and exterior) replacement, new plumbing, HVAC, electrical, sprinkler and fire alarm systems, reconfigured toilet rooms, new finishes throughout, replacement of elevators, rehabilitation of student room built-in closets and three (3) apartments, voice/data/CATV wiring review, and building accessibility/ADA requirements. All student rooms, offices, classrooms and commons area received new furniture.

The Wing/Davis/Wilks Complex has successfully achieved a SILVER Level of Certification in Leadership in Energy and Environmental Design (LEED) established by the U.S. Green Building Council.

LEED facts and energy saving features include:

  • Over 95% of regularly occupied spaces have direct views to the outside. A glass skylight covers the common area atrium on the first floor providing much desired natural daylight to the core of the building.
  • The Wing Davis Wilks Residence Hall was retrofitted with new energy efficient double­pane, low­E, argon filled, fiberglass framed windows that help control the amount of heat that is transferred with the light.
  • One of the green building goals for the Wing Davis Wilks Residence Hall included maximizing energy efficiency while also retaining as many existing building elements and equipment as possible. As a renovation project, the ability to reuse building elements correlates directly to less materials destined for the landfill.
  • Odorless no- and low- VOC paint, installation of low VOC GreenGuard certified carpet assemblies, and use of environmentally friendly finish materials were used for the project.
  • Over 88% of Forest Stewardship Council certified wood was used for the project, including dimensional lumber, plywood, trim, and flush wood doors.
  • More than half of all the materials used on the project were derived locally or regionally, including structural steel, concrete, roofing materials, doors, metal framing, gypsum board and insulation. In addition, wood from Vermont forests was used for millwork and built­in furniture and over 80% of the construction waste materials from the project were recycled, the majority of these items originating from building demolition.
  • The Wing Davis Wilks Residence Hall operates at approximately 40% of the energy cost of a conventional building of the same type and size.

Last modified February 17 2011 10:44 AM

Contact UVM © 2014 The University of Vermont - Burlington, VT 05405 - (802) 656-3131