University of Vermont

UVM Architectural and Engineering Services

Completed Projects

Terrill Building - Image Coming Soon

Bertha M. Terrill BuildingSouth view of 438 College Street

Please click on the certificate for a larger view

Images:

Bertha M. Terrill Building Renovation

Schedule: Completed in January 2010
Project Manager: Todd Merchant
Project Architect: Black River Design

The renovation of historic Bertha M. Terrill Building, constructed in 1950, is home to the Department of Animal Science and the nutrition unit from the Department of Nutrition and Food Science. Renovation created durable, attractive and inviting spaces conducive to the occupants overall well-being and a healthy, productive working environment.

Renovations to this facility replaced an ineffective heating and ventilation system as well as provides central air conditioning throughout the entire building. In conjunction with the HVAC components of the project, the scope of work included new electrical and telecommunications distribution, new emergency power, new exterior windows, new plumbing distribution and fixtures, new ADA door hardware, new ceilings and floors throughout, and the expansion of the quantity of Animal Science laboratory facilities.

The Bertha M. Terrill Building Project has received a GOLD Level of Certification in Leadership in Energy and Environmental Design (LEED) established by the U.S. Green Building Council.

LEED facts and energy saving features include:

  • Low VOC paints, coatings, finishes and flooring were used for sustainability and environmentally conscious products.
  • High performance filtration was utilized in all air handlers with building pressurization closely controlled to minimize infiltration.
  • Segregating and sizing rooftop AHU’s by space type to match the requirements of each category to the outside air requirements.  This approach maximized OA utilization (>94%) and lowered resultant treatment costs by limiting the excess air required to meet the ASHRAE 62.1 ventilation standard. This approach also yields performance dividends when pursuing the excess OA credit.
  • Building houses several chemical laboratory spaces that require once through air.  Minimized air changes within Code and thermal comfort limits to meet the needs of the space at the lowest ACH.
  • Maximized the use of economizer function for cooling to take advantage of the project’s northern climate.
  • VAV boxes are polled and reset algorithms utilized to deliver minimum energy air to all spaces while avoiding the potential to simultaneously heat and cool any spaces. 
  • Envelope pressurization is tightly controlled and exhaust flows minimized in all spaces during unoccupied periods.
  • Power – Load monitoring software utilized to track loads.
  • New BMS control system configured and integrated into the campus network to monitor system performance and track parameters, allowing trending analysis to identify degrading and out of spec operations.

 

Last modified February 09 2011 02:41 PM

Contact UVM © 2014 The University of Vermont - Burlington, VT 05405 - (802) 656-3131